Min syn på boklistor eller konsten att Kafka

Av Tomas Pettersson

Det finns så många böcker på listorna över sådant man borde ha läst att inte ens läsning på heltid kan täcka in mer än en bråkdel. Jag har varit storläsare i över 40 år och läst mellan 4000 och 8000 böcker, beroende på om jag räknar samma bok flera gånger. Åtskilliga favoriter har jag läst minst fyra eller fem gånger, vissa böcker har jag läst dels på engelska och dels på svenska o.s.v.

Om jag från de böcker jag läst tar bort de jag inte tycker gav någon långsiktig behållning sjunker siffrorna snabbt. Jag har t.ex. som vuxen periodvis läst westernpocket (f.f.a. Bill och Ben, några hundra titlar). Som rekreation/avkoppling fungerar de utmärkt men de är sins emellan utbytbara och man skulle lika gärna kunna läsa annan s.k. kiosklitteratur. Ändå tror jag att detta läsande har haft stor betydelse genom att göra det möjligt för mig, att med behållning läsa svåra böcker, som utan träningen från lätt underhållningsläsning hade känts motiga.

Utan att gå in på detaljer kan jag säga att av allt jag läst är det på sin höjd 400 böcker som har påverkat mig i någon betydande grad. Sedan finns det kanske runt ett tusen som jag uppskattat och kan rekommendera, men hur jag än räknar så har det mesta jag läst passerat utan utan att ge bestående intryck.

De listor jag länkar till på den här sidan innehåller böcker någon tycker att man borde ha läst. Att följa sådana listor innebär en viss sållning av läsandet och utan att låsa sig och försöka läsa bara sådant som anses värdefullt så tror jag att listor kan öka chanserna för varje läsare att hitta böcker som ger de bestående intryck som är avgörande för den personliga utvecklingen.

Om man jämför listorna så inser man snart att överlappningen bara är några procent och det innebär i sin tur att man kan göra en grov kalkyl och beräkna antalet verkligt läsvärda böcker.

Om tar två listor på världens 100 bästa böcker och 20 av böckerna finns på bägge listorna så innebär det, att om listorna gjorts upp oberoende av varandra, så kommer en tredje lista att fylla på med (100X0,8X0,8)=64 böcker som inte finns på någon av de två tidigare listorna. En fjärde lista bör ge (100X0,8X0,8X0,8)=51 böcker. Om man fortsätter så inser man att redan efter tio listor så kommer det inte till mer än enstaka böcker och det totala antalet böcker som potentiellt tillhör de 100 bästa knappast är mer än 500. (100+80+64+51+41+32+26+21+17+...) Alltså kan man läsa alla böckerna inom ett par år om man planerar sin läsning efter listor.

Om överlappningen mellan två oberoende av varandra utarbetade listor på de 100 bästa böckerna å andra sidan bara har 10%av böckerna gemensamma så kan man göra motsvarande beräkning (d.v.s. 100+90+81+73+66+59+...). Denna serie avtar långsammare och antalet böcker som kanske borde finnas på en perfekt lista uppgår till ett par tusen. Om slutligen listorna visar ännu lägre samstämmighet sväller antalet böcker man borde läsa till omöjliga nivåer.

Så vad är mitt svar?          

Fundera på den grupp människor du vill tillhöra. Vad tycker man inom den gruppen att "alla borde ha läst"?. Gör sedan upp en lista som utgör just den gruppens litterära kanon och använd den som en lista på böcker som just du bör ha läst inom en viss tid. Alltså, använd alla listor och boktips som kan ge uppslag, men gör sedan din personliga läslista. Och slutligen, bara läs. Låt inte någon lista, inte ens din egen, förvandla läsandet från en utvecklingsprocess till en målinriktad aktivitet. Läsandet är ett långsiktigt mål minst lika viktigt som några särskilda kunskapsmål.