Startsidan Om mig själv Bildning Schack Tyngdlyftning Lyftning i Borås (vilande t.v.)

Vem är Tomas Pettersson?
Jobb och intressen
50+, utbildad bibliotekarie och lärare med stort intresse för böcker och bildning, egen och andras.  Jag är utbildad lärare för gymnasiet i fysik, matematik och geografi, men har mest jobbat med matematik och NO-ämnen på högstadiet. Efter bibliotekarieutbildningen har jag mest jobbat som lärarvikarie. Senaste året har jag jobbat som lärare för nyanlända.
Tyngdlyftning och schack är som framgår av denna sida andra områden jag intresserar mig för. På den ideella sidan har jag förutom att jobba med ungdomar bl.a. varit ordförande i Visby Atletklubb, Gotlands Schackförbund och Schackalliansen Fenix i Borås.


observatoriet La Silla
  På bilderna är jag uppe vid det europeiska sydobservatoriet i La Silla i norra Chile.
observatoriet La Silla

Videon nedan visar hur det kan se ut numera när jag lyfter vikter

 

Pedagogik och  forskning
 är andra intressen, jag och Ramon Garrote har skrivit en del artiklar tillsammans som publicerats i internationella journaler. Se min profil på Researchgate

lume-poster

På bilden ovan: Jag och Ramón med en poster om LUME-metoden som vi presenterade vid en konferens i La Serena, Chile oktober 2011. (Om du vill läsa texten så finns en högupplöst bild här). LUME-metoden som koncept har vi utarbetat tillsammans, baserat på RG:s design och genomförande av en kurs för universitetslärare i Latinamerika.
Ett urval av artiklar som  jag och Ramón Garrote skrivit tillsammans, de handlar om IT i högre utbildning. Jag har mest svarat för dokumentation och utarbetande av själva texterna, RG har samlat in data och arbetat praktiskt med undervisning. Under arbetat har vi kontinuerligt diskuterat och jämfört våra intryck, vi ansvarar bägge för artiklarnas innehåll.
Om lärares attityder till användning av IT, 2007 (peer-reviewed artikel, AJET (Australasian Journal of Educational Technology))

LUME-metoden: en offentlig introduktion 2011 (publicerad som "notes from the field" i IJEDICT ( International Journal of Education and Development using Information and Communication Technology) alltså inte peer-reviewed)

LUME-metoden utprovad 2011 (peer-reviewed artikel, AJET)

En populär presentation av LUME-metoden på svenska publicerades i tidskriften Per distans, se artikeln här.

Om lärares användning av lärplattformar, 2005 och 2010 (peer-reviewed artikel, Eleed (e-learning and education))

Om användningen av online asynkront diskussionsforum OAD, 2007 Bidrag till konferensen HSS 07 [denna artikel jobbade jag med när jag deltagog i ett projekt för arbetslösa akademiker. RG som initierade och ledde projektet står som författare.] Jag tar med denna artikel här eftersom jag tycker att den känns mycket aktuell.


Dessa länkar leder till essäer och betraktelser som jag tror kan vara av intresse för många som delar min nyfikenhet på människans villkor och möjlighet att förstå sin omvärld.

Religion och vetenskap: 1, 2, 3 4 5

Evolution och intelligens: 1 2 3

Kan vetenskapen förklara moralen

Sport och bildning: min syn på nyttan med fritidsaktiviteter


Ett urval av mina schackpartier finns på chess 365 Det är partier spelade i internationella turneringar och eftersom jag har kombinerat schackspelandet med semester så varierar kvalitén.